Rencontre littéraire avec Veronica Balaj et Emilia Țuțuianu – Lancement du livre: Stampes imaginares de Veronica Balaj – Bruxelles

bruxelles,2018

Editura Muşatinia a fost invitată la Casa de Cultură Belgo-Română din capitala Uniunii Europene, la prezentarea cărții scriitoarei și jurnalistei Veronica Balaj, Stampe imaginare. Au participat doamna Miu Mihaela Cosmina, Ministru Consilier a României la UE Bruxelles, doamna europarlamentar Maria Grapini şi doamna director al Casei de Cultură Belgo-română, Carmen Drăghici Hopârtean, în prezența unor iubitori de carte românească. Un eveniment cultural printre multe alte remarcabile activități pe care le desfășoară această instituţie în plan cultural şi educațional.
Felicitările mele din inimă pentru această instituţie care realizează o remarcabilă punte de legătură culturală dintre Belgia și România!
Printre autorii de marcă ai cărților apărute la Editura Mușatinia din Roman, se numără și distinsa scriitoare Veronica Balaj, volumul Stampe imaginare / Stampes Imaginaire, fiind a patra carte sub semnătura doamnei Veronica Balaj, apărută la Editura Mușatinia, precedată de volumele: Coordonate Critice, Solilocvii și Poezii / Poemas.
Membră a Uniunii Scriitorilor din România, dar şi a unor importante instituţii culturale, omul de cultură Veronica Balaj are o activitate de creație bogată, semnând numeroase volume de poezie, romane și proză scurtă, peste 30 de titluri; activând în lumea mass media, ca realizator de emisiuni culturale la Radio România Timișoara, fiind prezentă la manifestări culturale în țări ale Europei: Austria, Franța, Spania, Ungaria, Serbia, sau, peste ocean, în Canada, SUA, sau în Israel, la Ierusalim, Tel-Aviv, și Haifa, cărțile sale fiind traduse în engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, sârbă, maghiară, ebraică, ca semn de recunoaștere binemeritată a activității sale scriitoricești, în țară și peste hotare.
Un segment mai puțin asaltat de cititori este poezia – de aceea o felicit pe doamna Carmen Drăghici Hopârtean pentru aportul exemplar pe tema interculturalității, în cazul acesta, cultura belgo-română.
Poezia invitatei evenimentului, afirmă ,,o atitudine exuberantă, o încredere luminoasă în viață, o inventivitate imagistică inepuizabilă”, după cum o caracterizează recunoscutul critic literar, Alex Ștefănescu. Aș parafraza un poem al domniei sale intitulat ,,Alunecând frumos, prin auzul urmaşilor…” pentru a sublinia că poeta Veronica Balaj alunecă frumos şi elegant prin auzul prezentului, dăruind acea sevă creatoare și realităţii lumii contemporane.
Poeta ne propune o poezie cu infuzie de intelectualism, cu inserții metaforice în ritmare modernă. Din poezia Veronicăi Balaj se desprinde acea notă a firescului, îndulcit de romantism – ca o omenească dorință de dăinuire în timp a sentimentelor pure, de iubire și prețuire a laturii umane din noi.
Vocaţia poeziei nu e la îndemâna oricui stăpânește arta scrisului, fiind unul din genurile delicate ale literaturii. Veronica Balaj scoate în evidență noblețea acestui gen literar într-unul din cel mai delicat, nuanțat, mătăsos, personalizat și firesc mod, lucru care-i conferă unicitate. Fire optimistă și tonică, Veronica Balaj înfruntă „perfida frumusețe” a vremurilor actuale cu îndărătnicia creatoare a omului care are ceva de spus prin condei, refuzând să se lase copleșită de nuanțele de „albastru” ale actualului.
Acestea toate se referă la poezie, dar Veronica Balaj a semnat și romane, de exemplu: Baltazara – prezentată în ediție italiană la Roma; Sărbători amânate; Carnavalul damelor; Cina lupilor; De șapte ori viața – ediție în germană; proză scurtă și publicistică.
Poeta și scriitoarea Veronica Balaj deține o suită de premii literare, printre care amintesc: Premiul de excelență al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Internațional de poezie, Don Luigi di Liegro, Roma, Premiul Cerneala albastră, Tel-Aviv, Premiul Uniunii Scriitorilor de limba Română din Madrid, Premiul Lenau, Viena, Premiul Academiei Internaționale, Citta di Roma, Diploma și medalia Centenar, acordată de Asociațiile Culturale și de către Primăria orașului Montreal, Canada, etc.
Despre poezia şi crezul său literar ne-a mărturisit însăşi autoarea în cadrul acestui eveniment de excepție.
La finalul acestei întâlniri au fost acordate Premii de Excelenţă, Arthis 2018, scriitoarelor Veronica Balaj şi Emilia Ţuţuianu.
Mulţumim distinselor noastre gazde pentru organizarea lansării acestui volum de poezii al doamnei Veronica Balaj, volum care onorează activitatea editorială a Editurii Mușatinia.

43542716_2173996422860367_5765443989389967360_o

DSC_2079

DSC_2047

 

Advertisement

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: