Doua asociatii, un singur scop – reafirmarea identitatii culturale romascane
Sentimentul a precedat totdeauna reflexiunea şi a fost cel dintâi învăţător. Astăzi, 17 noiembrie 2015, am înţeles de ce Dante scria: ,,cu cât un lucru e mai desăvârşit, cu atât simte mai mult binele, dar şi durerea”.
17 noiembrie, o zi cu rezonanţe deosebite pentru cultura urbei muşatine a Romanului. Cu 130 de ani în urmă, în anul 1855, publicistul George Radu Melidon oferea o donaţie de carte comunei, pe atunci, Roman, constituindu-se în acest mod prima bibliotecă publică a comunităţii romaşcane.
În anul 2009, la iniţiativa mea şi a domnului profesor univ. dr. emerit Tudor Ghideanu, împreună cu un grup de intelectuali din oraş constituiam Asociaţia Societatea Culturală George Radu Melidon, având ca scop păstrarea tradiţiilor culturale romaşcane şi promovarea culturii. Ca o iniţiativă concretă a fost tipărit primul număr al revistei de cultură, arte, tradiții, credinţă, istorie şi educaţie Melidonium, revistă realizată în cadrul societăţii noastre culturale.
Din anul 2011 revista Melidonium a fost prezentă pe internet promovând evenimente culturale locale, din ţară, şi de oriunde se simte româneşte. Recunosc că au fost momente când efortul activităţii noastre, deşi făcută cu toată dragostea, profesionalismul şi dăruirea, părea a fi fără ecoul dorit în comunitate. Recunosc că au fost momente când gândul renunţării îmi dădea şiret târcoale şi dacă nu l-am materializat a fost datorită oamenilor speciali care mi-au fost în permanenţă alături, apreciind chiar şi virgula lipsă dintr-un articol care le-a captat atenţia şi din care s-au îmbogăţit spiritual şi au continuat să revină cu materiale pentru a fi publicate în revista noastră, au continuat să savureze online fiecare postare şi să-şi lase impresiile, comentând şi încurajând actul cultural pe care-l săvârşeam împreună. Am simţit şi simt susţinerea puternică şi dezinteresată a prietenilor şi colaboratorilor noştri din întreaga lume care ştiu că în cultură nu există graniţe, orgolii, învingători sau învinşi. Cred că lumea aceasta în care trăim ar fi infinit mai bună, mai senină, mai umană şi indiscutabil mai câştigată dacă am face cu toţii, cei care avem ceva de oferit în acest sens, front comun în a ne redescoperi valorile care s-au pierdut în praful timpului, în a promova tradiţiile, în a crea punţi pentru generaţiile ce vin.
Ca o recunoaştere a acestor activităţi de implicare în promovarea culturii romaşcane, Asociaţia ,,Cetatea Nouă” sub coordonarea publicistului independentDaniel Marcu a oferit astăzi Asociaţiei Culturale George Radu Melidon o inscripţie gravată şi un act de donaţie artistică care însoţeşte cele două picturi realizate de artistul plastic Maria Marcu (un tablou ce îl înfăţişează pe publicistul George Radu Melidon şi un tablou cu Biblioteca din Roman). Oaspeţii noştri au fost însoţiţi de grupul de iniţiativă al asociaţiei ,,Cetatea Nouă”, cărora le va fi încredinţată la un moment dat ştafeta pentru asigurarea continuităţii obiectivelor şi a idealului comun şi transmiterea moştenirii spirituale generaţiilor viitoare. Momentul de astăzi a fost unul din acele momente sublime care uneori ţi-l imaginezi că ţi s-ar putea întâmpla, dar alungi repede gândul crezându-l utopic. Ei bine, visele se pot împlini atunci când oamenii de lângă noi au acelaşi crez, aceleaşi valori morale şi spirituale, au ochii sufletului deschişi şi mai ales, sunt altruişti. Şi în cultură există suflete pereche! Două din ele s-au întâlnit astăzi şi şi-au promis să dărâme zidul ignoranţei, al nepăsării, al uitării de neam. Şi asta s-a întâmplat tocmai în instituţia pe care George Radu Melidon şi-a dorit-o din dragoste pentru semenii lui, biblioteca publică, în ziua înfiinţării acesteia, 17 noiembrie! Cu siguranţă e un semn de bun augur şi colaborarea va fi una pe măsura entuziasmului, dragostei, profesionalismului şi dăruirii amândurora pentru tot ce înseamnă românesc până dincolo de timp…
Împreună cu membrii Asociaţiei Culturale George Radu Melidon prezenţi la eveniment, prof. Dan Bliderişanu şi bibliotecar Doina Enea, mulţumim iniţiatorilor Asociaţiei ,,Cetatea Nouă” şi grupului său de acţiune civică format din tinerii Elena Marcu, Cătălin Sevastre, Iulian şi Alexandra Aanei-Murariu, colaboratorului Ion Luca, pentru onoranta vizită făcută şi aprecierea proiectelor noastre culturale, astăzi la o dată remarcabilă pentru biblioteca romaşcană – 130 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii publice.
Vicepreşedinte executiv al ASCGRM, Emilia Ţuţuianu
Tagged: Emilia Ţuţuianu
Leave a Reply